Gyermekkorunkban nagyon sok fügés kekszet ettünk, testvérem is és én is imádtuk!!! Gondoltam megpróbálok valami hasonlót készíteni, paleo változatban. Még Gabesznak is nagyon ízlett, pedig ő a kekszféléket nemigen kedveli...
Hozzávalók:
Tészta:
- 2 és fél pohár (2 dl-es pohárral mérve) őrölt mandula
- csipetnyi tengeri só
- 1/2 pohár méz
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 1 kiskanál vanília esszencia
Töltelék:
- 1 csomag aszalt füge
- 1 evőkanál méz
- 1 kiskanál fahéj
- csipetnyi só
Először a fügét annyi vízbe áztatjuk, ami ellepi.
Közben elkészítjük a tésztát - minden hozzávalót alaposan összekeverünk. Én a mixernek a dagasztó keverőjével kevertem jó sokáig, majd a tésztát hűtőbe tesszük egy órára. Addig áztattam a fügét is.
Az egy óra letelte után először 175 fokra állítottam a sütőt, majd a tésztát - ami igencsak megkötött a hűtőben - kikanalaztam egy nagy sütőpapír egyik felére, ráborítottam a papír másik felét és így, a két papír között nyújtottam ki - nem ragadt és gyorsan haladtam. Téglalap alakúra nyújtottam - a nyújtás közben késsel levágtam az egyenetlen részeket, hozzátapasztottama sarkainál, hogy megkapjam a téglalap formát. Még egyszer két papír között elsímítottam nyújtófával.
A fügét kiszedtem a vízből, és a többi töltelék hozzávalóval együtt a turmixgépbe tettem. Mivel az én turmixom nem tud folyadék nélkül aprítani, így az áztató vízből öntöttem egy kicsit hozzá. Egy viszonylag sűrű, ragacsos, isteni illatú krémet kapunk.
A papírt felső részét felemeljük a tésztáról, és a tészta teljes felületén eloszlatjuk a krémet. Ezután a papír segítségével félbehajtjuk a töltelékes tésztát, papírral együtt egy tepsibe helyezzük. A tetejéről lehajtjuk a papírt - én körbevágtam, hogy ne lógjon ki a tepsiből és a 175 fokra felmelegített sütőbe tettem, kb. 30 percre.Kihűlésig igyekeztem nem hozzányúlni... Na jó, a széléből egy picit levágtam :)
Amikor kihűl sokkal könnyebb szeletelni. Jó éles késsel szépen lehet vágni...
Pont olyan íze van, mint annak a keksznek, amit harminc évvel ezelőtt ettem :):):)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése