Tegnap este készítettem életemben először quinoa köretet és azt kell mondjam, bejött! Sokféle elkészítési módot találtam a neten, én időszűke miatt a leggyorsabb és legegyszerűbb verziót választottam... Íme:
Hozzávalók a quinoához:
- 2 dl-es pohárnyi quinoa
- 5 dl víz
- vegeta (nátriumglutamát és festékanyagmentes!)
Csapvíz alatt, szűrőben jó alaposan átmostam (mosás nélkül állítólag keserű maradhat...), majd 5 dl vízben vegetázás után elkezdtem főzni. 20-25 percig kell főzni, azidő alatt én még egyszer felöntöttem vízzel, mert túl gyorsan elfőtt a lé alóla... Ennyi. :)
Hozzávalók a gyros húshoz:
- 80 dkg felkockázott pulykamell
- 1.5 felkockázott kaliforniai paprika - én pirosat tettem bele
- gyros fűszerkeverék, amit én kevertem házilag - oregánó, édes fűszerpaprika, bors, őrölt kömény, őrölt koriandermag, bazsalikom, majoranna, rozmaring, szárított vagy friss fokhagyma, kakukkfű, fahéj
- só vagy vegeta (nátrium-glutamát és festékanyagmentes!)
- víz
- (tápióka liszt vagy útifű maghéj)
A felkockázott pulykát olajon megpirítjuk, vegetázzuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami ellepi és elfőzzük a vizet alóla. Amikor ez megtörténik, hozzáadjuk a felkockázott paprikát, együtt pirítjuk, majd egy kis vizet adunk hozzá és beleadagoljuk a fűszerkeveréket - kóstolgatni kell, mikor finom az íze, hiszen mindenkinek más a kedven fűszere. Nálunk a lányok nem szeretik, ha túl borsos, Gabesz nem szereti, ha nagyon kiérződik a fahéj, stb... Szóval ízlés dolga. Amikor a hús puha és a paprika darabok is megpuhulnak és megfonnyadnak, akkor kész. Persze egy kis vizet mindig lehet alá tenni, nehogy odaégjen, mert keserűvé válhat a fűszer. Mivel kicsit több vizet löttyintettem rá a végén, mint kellett volna, a felesleget meg sajnáltam volna leönteni, mert akkor a fűszerezés is kárba vész, így egy kis tápióka liszttel besűrítettem. Mennnnnnnyei lett.
A quinoa került elsőként a tányérra, arra szedtem a mártást és végül apróra kockázott paradicsommal és egy kis felaprított lila hagymával tálaltam!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése