2019. március 27., szerda

Indiai spenótos csirke




Ez az étel nem csak finom lett, de nagyon szép színű is :) Öröm volt enni! 😃
A fűszerezésről csak annyit írnék, hogy nem szoktam megadni mennyiséget, mert van aki csípősen szereti, van aki lágyabban... Mindig kevéske fűszert adok az ételhez és fokozatosan (kóstolgatva:)) döntöm el, kell e még valamiből egy kicsit több. Egyszer betartottam a leírtakat egy indiai receptnél és sajnos nem tudtuk megenni, olyan erős volt - nekünk!
Ezt a receptet Indian Ambrosia oldaláról készítettem, akinek a receptjét a Yummlin találtam.


HOzzávalók:

  • 2 csirkemell, felkockázva
  • 2 marék spenót (épp aznap frissen vettem a boltban)
  • olívaolaj
  • 1 vöröshagyma, felkockázva
  • 5 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 paradicsom, felkockázva
  • 12 szem kesudió, felaprítva
  • őrölt kardamom
  • kevéske chili
  • 1 cm gyömbér, felaprítva
  • őrölt koriander
  • tikka masala
  • kurkuma
  • bors
  • tejszín

  • főtt bulgur köretként

Serpenyőben, olívaolajon süssük/pároljuk meg a csirkekockákat, hogy jó puhák legyenek. Ha kell egy kis vizet is adhatunk hozzá, hogy alaposan átfőhessen és épp csak annyira pirítsuk, hogy enyhe színt kapjon. Tegyük félre, ha kész.
Egy másik serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a fűszereinket - kardamom, kurkuma, koriander, bors és fél perc múlva mehet is ebbe bele a felkockázott vöröshagyma. Addig pároljuk nem erős hőfokon (!), amíg egy kissé megbarnul és karamellizálódik. 
Tegyük bele a gyömbért, aprított kesudiót és a fokhagymát és 5 perc együtt pároljuk az egészet, ezután mehet bele a paradicsom, spenót, tikka masala, só és bors. Ha nagyon besűrűsödne, adjunk hozzá egy kis vizet.
Jöhet a csirke és 5 perc után (ha kell pótoljuk a vizet!) kész is. 
Én így ettem, bulgurral, de a többiek kértek bele főzőtejszínt, így a színe egy kicsit fakóbb lett, de szerintük sokkal szaftosabbá vált az egész. Ki így, ki úgy :)
Ennek az adagnak a dupláját készítettem el, így le is tudtam belőle egy kis adagot fagyasztani. Fagyasztás után is épp olyan finom, mint frissen!

2019. március 8., péntek

Avokádós reteksaláta





A Mentes Konyha című újság legújabb számában nagyon sok olyan receptet találtam, amit összetevőket tekintve nekem is nagyo tetszik és szeretnék elkészíteni. Az első egy igazi tavaszváró finomság, amit ezúttal Saci készített el!!!


Hozzávalók 4 főre:


  • 4 főtt tojás, felszeletelve
  • 2 avokádó felkockázva
  • 5 dkg rukkola (eredetileg bébispenót van a receptben, de az nem volt itthon)
  • 2-3 szál újhagyma, felkarikázva
  • 1 csomó zsenge retek
  • 2 dl natúr joghurt
  • 2 evőkanál ecetes torma
  • 1 citrom
  • bors
A felkockázott avokádót locsoljuk meg citromlével.
A tormát keverjük el a joghurttal, sózzuk és borsozzuk. 
Bár a recept rétegezve helyezi el a hozzávalókat, Saci mindent egyben összekevert, hogy mindent átjárjon az öntet.


2019. március 6., szerda

Rózsaszín zöldségleves




Most jött az értesítő, hogy a blogra eddig 555 receptet töltöttem fel!!! Nem semmi :) mennyit eszünk! 😃😃😃 Az alábbi receptet a best újság gasztro oldaláról van, fogalmam sincs melyik lapszámból, egy ideje már ki volt tűzve a szagelszívóra - várta, hogy sorra kerüljön :)
Csupán annyiban változtattam, hogy én nem lila édesburgonyát és lila karfiolt használtam, hanem a hagyományos "normál" színűt :)

Hozzávalók:

  • vaj
  • 1 fej lilahagyma, felkockázva
  • 1 közepes fej karfiol, rózsáira szedve
  • 1 egész édesburgonya felkockázva
  • 1 cékla, felkockázva
  • 7 dl víz
  • adalékmentes ételízesítő
  • gyömbérpor
  • őrölt római kömény
  • őrölt koriendermag
  • bors
  • 2 dl kókusztejszín
  • 8 dkg pirított kesudió

A vajon a hagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a karfiolt, édesburgonyát és a céklát. 1-2 percig kavargatva pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, fűszerezzük az ételízesítővel, gyömbérrel, köménnyel, sóval, borssal és koriandermaggal. Én kb 7-8 szem koriandert törtem szét mozsárban. Elég intenzív az illata, nem akartam, hogy túl domináns legyen.
Főzzük puhára a zöldségeket, majd turmixoljuk le a levest, adjuk hozzá a tejszínt, ellenőrizzük megfelelő e a fűszerezés, illetve ha kell adjunk még hozzá vizet, ha túl sűrűnek találnánk.
Amint újra forrni kezd, kész is.
Pirított kesudióval és reszelt parmezánnal ettük.

2019. február 25., hétfő

Észak-afrikai brokkolis bulgur




Ez valami szenzációsan illatos és finoman fűszeres!!! Nagggggyon bejött ez az ízvilág, bár eredetileg egy kicsit féltem tőle. A Yummly-n találtam a leírást a The Food Blog Colleen oldalán. Ezt (is) el fogom még néhányszor készíteni!

Hozzávalók:

  • olívaolaj
  • vaj
  • 1 hagyma, felkockázva
  • 2 dl-es pohárnyi bulgur
  • 1 kiskanál őrölt pirospaprika
  • fahéj
  • őrölt gyömbér
  • őrölt szerecsendió
  • őrölt szegfűszeg
  • frissen őrölt bors
  • adalékmentes ételízesítő
  • 2 maréknyi főtt, felaprított brokkoli
  • 1 evőkanálnyi aprított petrezselyem
Egy kis vajat és olajat olvasszunk fel a serpenyőben, dobjuk rá a vöröshagymát és pirítsuk üvegesre. Adjuk hozzá a bulgurt és együtt, sűrűn kevergetve pároljuk 2-3 percig. 
Mehet bele az őrölt paprika, a fahéj (én nem túl sokat tettem bele - késhegynyit, kicsit féltem :)), őrölt szegfűszeg, őrölt gyömbér, petrezselyem, ételízesítő, bors és a só is. Egy percig így együtt pároljuk, folyamatos kevergetés mellett. Ezután emeljük magasabbra a hőfokot és öntsünk a bulgurra 4 dl vizet. Amint elkezd forrni, vegyük vissza a hőfokot, és lefedve főzzük 15 percig. Adjuk hozzá a brokkolit, ellenőrizzük, hogy megfőtt e a bulgur. Ha még nem elég puha, adjunk hozzá még vizet, de ez esetben ismét meg kell kóstolni, hogy a fűszerezés ne híguljon fel túlságosan.
Sima sült csirkehússal mennyei!!!

Citromos csirke spenóttal




Amíg a fetás görög paradicsomleves főtt, addig elkészült a citromos-spenótos csirke is. :) A fotó nem a legjobb (van néhány ilyen :)), mert a főzőlapról levéve azonnal az asztalra tették a lányok és mivel éhesek voltak, nem akarták kivárni, amíg szépen tányérra rendezve lefotózom. A serpenyőben sikerült lencsevégre kapnom...

Hozzávalók:

  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 8 szelet csirkemell, sózva/borsozva
  • olívaolaj
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 nagy marék spenót (én a fagyasztóból vettem ki)
  • 2 nagy marék felszeletelt szárzeller (én a fagyasztóból vettem ki)
  • 2 nagy marék felkockázott zellergumó (én a fagyasztóból vettem ki)
  • 1 dl kókusztejszín
  • 2 evőkanál parmezán
  • adalékmentes ételízesítő
  • 1 dl víz
  • bors
A szárzellert és a zellergumót tegyük fel főni 5 dl vízben  a tejszínnel együtt, sózzuk és borsozzuk. Közepes hőfokon főzzük puhára, majd turmixoljuk össze.

A fűszerezett csirkemell szeleteket süssük meg olívaolajban. Mindkét oldala legyen egy kissé piroskás.

Keverjük össze a zúzott fokhagymát a vízzel, a citrom héjával és levével, majd adjunk hozzá egy kiskanál adalékmentes ételízesítőt. Öntsük rá a hús után megmaradt olívaolajra és 2-3 percig főzzük közepes hőfokon, majd dobjuk rá a spenótot és addig főzzük, amíg a spenót teljesen össze nem esik. öntsük hozzá a zelleres krémet, valamint a hússzeleteket. Szórjuk meg parmezánnal és addig főzzük csak így együtt, amíg be nem sűrűsödik egy kicsit a lé.
Bulgurral, quinoával nagyon finom!



Görög paradicsomleves fetával




A paradicsomlevesek sorának még nagyon nincs vége :) Itt egy újabb mediterrán verzió!

Hozzávalók:

  • 1 liter paradicsomlé
  • 1 piros kaliforniai paprika, felkockázva
  • 1 nagy hagyma, felkockázva
  • 2 paradicsom, felkockázva
  • 8 gerezd fokhagyma
  • oregánó
  • bazsalikom
  • 2 evőkanál kókusztejszín
  • adalékmentes ételízesítő
  • olívaolaj
  • bors
  • 1 babérlevél
  • 1 kiskanál őrölt pirospaprika
  • víz
  • 1 csomag feta (kb. 20-25 dkg)
Ugyan jobb lett volna sütőben megsütni a zöldségeket, úgy egy picit más az íze - kissé karamellizálódnak, de időhiányában csak pirítani tudtam, mert gyorsabban elkészültünk :)

Olívaolajon pirítsuk meg a hagymát, amint üvegessé válik, dobjuk rá a fokhagymát, majd a paprikát és a paradicsomot is. Szórjuk meg oregánóval, bazsalikommal, sóval és borssal, majd lefedve, nagyon alacsony hőfokon pároljuk tekjesen puhára. Ekkor mehet rá a paradicsomlé, és két evőkanál sűrű kókusztejszín, illetve a babérlevél is. És főzzük 10 percig. 
Vegyük ki a babérlevelet és turmixoljuk krémesre a levest. Ha nagyon sűrű lenne, öntsünk hozzá vizet, de ellenőrizzük le a fűszerezést, hátha kell még bele só, bors, bazsalikom vagy oregánó.

Ha megfelelőnek találjuk, morzsoljunk bele egy csomag fetát.