Hatalmas adagot készítettem - két egész karfiolból, hogy sokáig kitartson :) Nagyon szeretem a karfiolt, annak minden formájában: krémlevesként, pároltan, panírozva, rántottába, pürésítve, fasírtban, stb. Ez egy nagyon ízletes, finom főzelék lett!
Hozzávalók:
- 2 egész fej karfiol
- 2 sárgarépa, megtisztítva, felkarikázva
- 2 marék felkockázott zellergumó
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd zúzott fokhagyma
- só
- bors
- adalékmentes ételízesítő
- olívaolaj
- 2 evőkanál vaj (hidegen mérve)
- nagyon sok reszelt parmezán - 20 dkg minimum
- pirított bacon
- felkarikázott zöldhagyma
A karfiolt egy nagy edényben sós vízben feltesszük főni.
A bacont megpirítjuk, szép barnára (ez majd csak a tálaláskor kell az újhagymával együtt).
A hagymát, sárgarépát és a zellert olívaolajon megpirítjuk és amikor már félig megpuhult, hozzáadjuk a fokhagymát is, vigyázva, nehogy megégjen. Sózzuk és borsozzuk.
Amikor a karfiol puha, öntsük le róla a vizet (egy pohárnyit tegyünk félre belőle), adjuk hozzá a pirított zöldségeket, a vajat, öntsünk hozzá jócskán parmezánt, fűszerezzük sóval, borssal és ételízesítővel, ha kell adjunk hozzá a félretett vízből. Botmixerrel pürésítsük - nem kell teljesen krémesre mixerelni, jobb ha egy kicsit darabos.
Isteni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése