Találtam a hétvégén a kamra felső polcán két üveg házi, cukormentes meggybefőttet! Azonnal kattogni kezdett az agyam, mit készítsek belőle... merthogy a szagelszívóra kitűztem még hetekkel ezelőtt egy rozmaringos meggymártás receptet, de közben meg valami édesre vágytam :) A desszert mellett tettem le a voksom, meggyszószt majd legközelebb készítek!
Hozzávalók:
- 2 dl (le is mértem: 156 gr) mandulaliszt
- 1 tojás, felverve
- 2 evőkanál olívaolaj
- fahéj (ízlés szerint)
- csipet só
- 1 kiskanál méz
Hozzávalók a töltelékhez:
- 6 púpos evőkanál meggy (lehet kicsit kevesebb vagy több is - ízlés szerint, ki mennyi tölteléket szeret. Utolóag azt mondanám, hogy mehet bele még :))
- 1 csapott evőkanál útifűmaghéj
- 2 evőkanál víz
- 3 evőkanál eritrit
- fél citrom reszelt héja
Sütés előtt |
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze. Alapvetően egy kissé morzsálódós masszát kapunk. Ha ez valakit zavar, adhat még hozzá zsiradékot - extra olívaolajat vagy kókuszolajat. Én így hagytam, mert a meggy levét jó ha fel tudja szívni a tészta... Amikor elkészülünk vele, tegyük a hűtőbe arra az időre, amíg a meggyes töltelék elkészül.
Az útifűmaghéjat keverjük el a vízzel, tegyük félre.
A meggyet, a reszelt citromhéjat és az eritritet forraljuk fel, majd adjuk hozzá az útifűmaghéjas ragacsot, keverjük csomómentesre.
A hűtőből vegyük ki a tésztát. Kétharmadát nyomkodjuk szét a kicsi (21 cm átmérőjű) sütőformánk alján - ha szilikonos a sütőforma, akkor nem kell bezsírozni, ha nem akkor vajjal vagy olívaolajjal kenjük át a tepsit. Arra öntsük rá a meggyszószt és a végén a tetején morzsáljuk el a maradék tésztát.
Addig sütöttem, amíg a morzsák barnulni nem kezdtek.
Finom az illata, nagyn jó az íze, de az biztos, hogy legközelebb még több meggyet teszek bele. :)
A meggyet, a reszelt citromhéjat és az eritritet forraljuk fel, majd adjuk hozzá az útifűmaghéjas ragacsot, keverjük csomómentesre.
A hűtőből vegyük ki a tésztát. Kétharmadát nyomkodjuk szét a kicsi (21 cm átmérőjű) sütőformánk alján - ha szilikonos a sütőforma, akkor nem kell bezsírozni, ha nem akkor vajjal vagy olívaolajjal kenjük át a tepsit. Arra öntsük rá a meggyszószt és a végén a tetején morzsáljuk el a maradék tésztát.
Addig sütöttem, amíg a morzsák barnulni nem kezdtek.
Finom az illata, nagyn jó az íze, de az biztos, hogy legközelebb még több meggyet teszek bele. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése