Hozzávalók:
- 6 db közepes méretű cékla, egészben
- balzsamecet
- 2 dl-es pohárnyi bulgur
- 2 dl száraz fehérbor
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 liter forró víz, adalékmentes ételízesítővel elkeverve vagy zöldség alaplé
- vaj
- só
- bors
- olívaolaj
A sütőt 170 fokra előmelegítjük.
A céklákat egyenként alufóliába csomagoljuk, majd egy tepsire helyezve betesszük másfél órára sülni. Érdemes olyankor készíteni, amikor mást is sütünk és becsempészhetjük a céklákat az éppen sülő kaja mellé egy kis fémedényben. Gazdaságosabb.
Közben a hagymát olívaolajon üvegesre pirítjuk, majd ráöntjük a bulgurt és mindjárt rálöttyintjük a bort is. Amikor a bort felszívta és sistereg, kezdjük rá adagolni az alaplevet, merőkanalanként. Addig folytassuk, amíg a bulgur teljesen meg nem fő. Pont úgy, mint amikor rizottót készítünk.
A 90 perc letelte után, kibontjuk a céklákat és villára szúrva, egész könnyen lehúzható a héja. Turmixoljuk le, sózzuk és adjunk hozzá egy kiskanál balzsamecetet, majd öntsük a főtt bulgurra. Dobjunk rá három-négy kis darab vajat, keverjük el, hogy felolvadjon és ellenőrizzük, hogy elég fűszeres e.
Morzsolt fetával és dióval az igazi :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése