2014. február 24., hétfő

Svéd paleo pepparkakor golyó




Svéd fűszeres kekszet terveztem sütni, de az első próbálkozás nem volt sikeres - nagyon morzsálódós lett a kész tészta. Részben, mert nem hagytam a tésztát egy éjszakán át állni (Saci türelmetlen volt és azonnal szeretett volna enni az összeállított tésztából), másrészt kimaradt belőle az utifűmaghéj... Kisütöttük, Sacika formázta is, de engem zavart, hogy szétmorzsálódtak a kész sütik. Ezért szétmorzsoltam és kókusztejszínnel gombócokká formáztuk és meghempergettük kókuszreszelékben...

Hozzávalók a tésztához:
  • 25 dkg őrölt zabpehely
  • 6.5 dkg puha vaj
  • 12.5 dkg xilit
  • 3 evőkanál sűrű kókusztejszín
  • 3 evőkanál méz
  • Másfél kiskanál sütőpor
  • Másfél kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 csapott kiskanál fahéj
  • 1 evőkanál cukormentes kakaó
  • 1/3 kiskanál őrölt feketebors
Az eredeti morzsálódós süti - ez sem volt azért rossz... :)

A vajat, xilitet és a mézet mixerrel összeturmixoljuk, egy másik edényben pedig a száraz összetevőket a fűszerekkel együtt, majd végül a kettőt összekeverjük és meggyúrjuk. Ha kekszet akarunk belőle, akkor adjunk az egészhez még az elején egy  csapott kiskanál utifűmaghéjat és hagyjuk állni egész éjszaka és másnap sütőpapír közé téve nyújtsuk ki és szaggassuk formákkal, majd 180 fokra felmelegített sütőben süssük, kb. 15-20 percig.
Ha gombócot szeretnénk, akkor azonnal süssük ki a simán csak sütőpapírra szétterített tésztát :) Szintén 180 fokon, szintén 15-20 percig. Amikor kihűlt morzsoljuk szét a tésztát, adjunk hozzá annyi kókusztejszínt, ami összefogja, majd formáljunk gombócokat, amiket kókuszreszelékben még meg is hempergethetünk. 
Ez olyan kettő az egyben - ilyen is lehet, meg olyan is :):):)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése