2014. május 5., hétfő

Marhapörkölt





A pörköltet az udvarban főzte Gábor vasárnap, bográcsban, de arról sajnos elfelejtettem fotót készíteni, pedig annyira jól nézett ki, ahogyan a fekete felhőkkel a háttérben szállt a füst és az illat.... Nagyon lógott az eső lába, végig azon szurkoltunk, hogy csak a főzés végéig ne essen...

Hozzávalók:

  • 80 dkg marhacomb, felkockázva
  • 5-6 fej vöröshagyma, felkockázva
  • fél üveg száraz vörösbor 
  • bors
  • pirospaprika
  • víz
  • olívaolaj
A bográcsban vagy lábasban feltesszük a hagymát párolni az olívaolajon. Gabesz szerint minél több a hagyma, annál jobb... Amikor megfelelőnek találjuk, rádobjuk a húst, és addig pirítjuk folyamatos kevergetés mellett, amíg minden oldaláról megpirítódik egy kicsit, akkor felöntjük a borral, valamint annyi vizet öntünk hozzá, hogy a lé ellepje a húst, akkor hozzáadjuk a fűszereket - só, bors, pirospaprika. Mi jó sok pirospaprikát szoktunk beletenni, de ez ízlés dolga. Szerintem a szokásunk szerint járjunk el... 
Majdnem három órán át főztük, vagyis 'rotyogtattuk' a tűz fölött, közben néhányszor fel kellett önteni vízzel, hiszen fedő nélkül gyorsan párolgott a leve.
Kóstolással hagytuk jóvá a végén - szinte vajszerűen puha kell, hogy legyen a hús.
Fokhagymás uborkasalátával fogyasztottam, a többiek nokedli is ettek hozzá :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése