Még mindig van paleo piskótám a mélyhűtőben, amit még anyu sütött nekem húsvétkor, meggyet is kaptam tőlük, így készítettem egy tortát, mert a hétvégén letekert balaton körüli 160 km igen csak kiéheztetett... Azt azért el kell itt mondanom, hogy a bringaútvonal menti kis boltok és büfék nagyon nem paleo pártiak :):):)
A piskóta nem más, mint Anyu csokitortája, de azért ide másolom a hozzávalókat :)
Hozzávalók:
Hozzávalók a piskótához:
- 8 tojás
- 12 dkg xilit
- 11 dkg őrölt kókuszreszelék
- 11 dkg őrölt zabpehely
Hagyományos módon elkészítjük a a piskótát - a tojások fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját xilittel habosra keverjük, az őrleményeket hozzáaadjuk, ehhez még óvatosan hozzákeverjük a kemény habot a végén és 180 fokon, sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük a tésztát.
Hozzávalók a meggykrémhez:
- kb. fél kiló meggy (én fagyasztottam használta, amit mikróban kiolvasztottam félig)
- 5-6 evőkanál xilit
- másfél kiskanál útifűmaghéj
- 1 evőkanál vanília esszencia
- 1 evőkanál cukormentes kakaópor vagy karobpor
- 1 csapott kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
- fél citrom héja, reszelve
Mindent bedobáltam a turmixgépbe és alaposan összedolgoztam. Többször kóstoljuk meg a krémet, hogy elég édes legyen, mert én elfelejtettem megkóstolni és egy kicsit savanykás volt a kész torta... :)
Amikor kész, akkor ráöntjük a kihűlt piskótánkra és félretesszük, hogy a krém 'összeálljon'.
Tejszínhab:
- 4 dl kókusztejszín
- 2-3 evőkanál xilit
A tejszínből és a xilitből kemény habot mixerelünk, amit a málnakrémre öntünk.
Csokiöntet:
- 10 dkg cukormentes csokoládé
- 2 evőkanál vaj vagy kókuszzsír
Alacsony hőfokon megolvasztjuk a két hozzávalót, és amikor szépen elkevertük a vajdarabot, sima krémet kapunk, akkor ráöntjük a tejszínhab tetejére és 2-3 órára hűtőbe tesszük a tortát. A csoki nagyon szépen megkeményedik és fincsi ropogós lesz...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése