1 kg marha felsál
4 ek étolaj
6 nagyobb sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
¼ zellergumó
2 tk mustár
2 ek eritrit, 2 ek mèz, 1 ek ètkezèsi rum
1/2 dl víz
1 közepes hagyma
1 dl száraz vörösbor
½ citrom héja
½ citrom leve
2 babérlevél
8-10 szemes bors
3 borókabogyó
1-1,5 l húsleves, alaplé vagy víz
Egy nagy lábosban füstölésig hevítünk 2 ek olajat és a húst körbepirítjuk rajta. Kiszedjük, félretesszük. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret karikára vágjuk, a zellert kis kockákra. A zöldségeket lepirítjuk, majd hozzáadjuk a mustárt és ezzel is 1 percig pirítjuk. Közben egy kis lábosban borostyánszínűre karamellizáljuk a mèzet, eritritet ès rumot, majd felöntjük annyi vízzel, amennyiben feloldódik ès önthetővè vàlik. Visszatesszük a zöldségek mellé a húst, dobunk mellé egy félbevágott hagymát, a babérleveleket, szemes borsot, borókabogyót. Felöntjök annyi alaplével, amennyi majdnem ellepi és belefacsarjuk a citromlevet. Végül mehet bele a karamell és egy kevés vörösbor is. Puhára főzzük a húst (ez akár 2 óra is lehet). Kiszedjük a hagymát, fűszereket, és a mártást átpasszírozzuk vagy leturmixoljuk. Nem kell teljesen simára, de ez ízlés kérdése. Utólag még beállíthatjuk az ízeket, ha esetleg hiànyolnànk valamit: teszünk a mártásba egy kevés sót, borsot, mustárt vagy citromlevet... Èn magàban ettem a hùst szòsszal ès lila kàposztàval, a többiek bajor zsemlegombòccal ès krumplis krokettel 👍👌😋
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése