Gabesz azzal jött haza egyik nap múlt héten a cégből, hogy ebédkor az étteremben egyik kollégája csabai töltött karajt evett és olyat itthon ő is el szeretne készíteni. Be is szerezte a hozzávalókat és már alkotott is! 😀 Bár én nem vagyok egy nagy füstölt kolbász fan, ez azért tényleg nagyon finom lett!
Hozzávalók:
- Egy szép, vastag karaj, egészben (kb 1.5 kg)
- két szál gyulai kolbász
- só
- bors
- őrölt kömény
- pirosaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- kb. 20 dkg szeletelt bacon
- 1 dl vörösbor
A karajt két helyen egy hosszú és éles késsel felszúrjuk. A kolbászokat betöltjük a karajba. Ezt úgy a legegyszerűbb, ha a kolbászt pár órára a fagyasztóba tesszük, hogy keményre megfagyjon, de mi nem tudtunk annyit várni :)
Egy tálban összekeverjük a köményt, a pirospaprikát, a sót és kevés borsot, majd alaposan bedörzsöljük vele a húst. Végül az egészet átdörzsöljük az összezúzott fokhagymával is.
A bacon szeleteket egymás mellé fektetjük úgy, hogy kicsit fedjék egymást, majd rátesszük a befűszerezett húst és a szalonnába csomagoljuk. Betesszük egy tepsibe, lefedjük alufóliával pár órára a hűtőbe tesszük, hogy a fűszerek alaposan átjárják a húst.
Pihentetés után, a hús alá öntjük a vörösbort, majd a fóliát visszatesszük, pár helyen kilyukasztjuk, hogy a gőz távozni tudjon, és betesszük a 160 fokra előmelegített sütőbe ahol 2-2,5 óra alatt lassan megsütjük.
Pihentetés után, a hús alá öntjük a vörösbort, majd a fóliát visszatesszük, pár helyen kilyukasztjuk, hogy a gőz távozni tudjon, és betesszük a 160 fokra előmelegített sütőbe ahol 2-2,5 óra alatt lassan megsütjük.
Ha a hús megsült, a fóliát levesszük és anélkül sütjük 180-190 fokon míg a bacon megpirul. A sütőből kivéve kicsit pihenni hagyjuk, majd szeletelve, tetszés szerinti körettel vagy salátával kínáljuk.
A konyhafőnök |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése