2013. február 7., csütörtök

Csokis keksz




Sok féle kekszet készítettem már, de olyat kerestem, ami mindkét lánykámnak ízlik, és örömmel viszik be uzsira a suliba. De sajnos hol az egyik panaszkodott, hogy nem szereti a fahéjat, a másik ráébredt, hogy nem is szereti a mazsolát, azután a kókuszreszelék nem ízlett, vagy... Szóval mindig volt valami. És tegnap éjjel egy olyat sikerült sütnöm, ami a kora reggeli 'teszteléskor' mindkét lánykánál átment a vizsgán! :)
Ez alapvetően a Mazsolás keksz receptje alapján készült némi változtatással: mazsola helyett csokit használtam, és a pirított kókuszreszeléket meg is őröltem.

Hozzávalók:

  • 3 pohár őrölt mandula
  • 1/4 pohár méz
  • 3 evőkanál folyékony vaj
  • 1 tojás
  • csipetnyi só
  • 1/2 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 csésze őrölt kókuszreszelék, amit serpenyőben közepes hőfokon addig pirítunk, amíg világosbarna nem lesz, utána félretesszük hűlni, azután meg is őröljük
  • 1 tábla cukormentes csoki, apróra vagdosva
  • 3/4 kiskanál fahéj
  • 1 teáskanál vanília esszencia
  • csipetnyi szerecsendió



Összekeverjük az őrölt mandulát, a sót, a szódabikarbónát, a fahéjat és a szerecsendiót. Hozzáadjuk a csokit és a pirított, őrölt kókuszt.
Egy edényben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a vanília esszenciát és a mézet és csak addig kevergetjük, amíg minden összeáll és szirupossá nem válik. Kicsit félretesszük hűlni.
A tojást hozzáadjuk a mandulakeverékhez és a végén a szirupot is hozzáadjuk és alaposan összekeverjük. Kicsit száraznak hat majd a tészta, de az úgy teljesen rendben van, mert amikor a kis labdákat formáljuk belőlük, akkor a kéz melegétől és a vajtól szépen összeáll a gombócunk. A gombócokat lelapítgatjuk a dupla papírral bélelt tepsiben. 
A sütőt 160 fokra előmelegítjük és addig sütjük - kb.15-20 perc, amíg épp hogy a szélein kezd egy nagyon pici színe lenni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése