2013. január 5., szombat

Csudafinom málnás süti



Ha a gyerekek a tálcáról még a morzsákat is összeszedik, akkor valóban jól sikerült a süti...

Hozzávalók:


  • 1.5 pohár őrölt mandula
  • 1/2 pohár őrölt kókuszreszelék
  • csapott kiskanál szódabikarbóna
  • késhegynyi só
  • 1/2 pohár folyékony kókuszolaj (vagy felolvasztott vaj)
  • 4 tojás
  • 1 evőkanál vanília esszencia
  • 3/4 pohár méz



  • 2 pohár fagyasztott málna
  • 1/4 pohár méz
  • csipetnyi só


A sütőt 160 fokra előmelegítjük.
Egy edényben először a száraz hozzávalókat keverjük össze - a mandulát, a kókuszt, szódabikarbónát és a sót. egy másik edényben pedig a kókuszolajat vagy vajat, a négy tojást, a vanília esszenciát és a mézet alaposan kikeverjük, majd hozzáöntjük a mandulalisztes keverékhez és ezt is jó alaposan átkeverjük. Ezt a masszát egy kerek, kivajazott formába öntjük, de még nem tesszük be sütőbe. Előtte még a fagyos málnát a mézzel és a sóval feltesszük melegedni a tűzhelyre, villával szétnyomkodjuk a gyümölcsdarabokat. Mindezt közepese hőfokon végezzük, éppen csak annyira, hogy összekeverjük alaposan a három hozzávalót, nem kell forrásig melegíteni. Miután nagyjából homogén egyveleget kapunk, azt óvatosan ráöntjük a nyers tésztánkra. Nekem az első löttyintés egy kicsit megszaladt és a közepén szinte beletódult a gyümölcsös massza a tésztába. Szép lassan, óvatosan kell adagolni, hogy mindenhova egyformán jusson a mézes málnából.



 Jó sokáig kellett sütnöm, mert a közepe nagyon lassan akart átsülni - onnan lehetett látni hogy még nyers, hogy ellenőrzéskor, amikor húztam ki a tepsit, a tészta közepe még folyékony volt és csak a széle sült. Nem fog 160 fok mellett megégni, és tényleg szép, egyenletesen átsült sütit kapunk, csak olyan 40-45 percet várni kell, de az is lehet, hogy ez sütőfüggő. Nekem ennyi idő kellett, de megérte!!!



7 megjegyzés:

  1. most keszul nem birtam a lanyaimmal.imadtak amit te keszitettel.csak mi epert tettunk bele.


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is rágják a fülem néhány napja, hogy újra készítsem el, de én most fahéjas kakaós csigát tervezek sütni :)

      Törlés
  2. mandulaliszt helyett makadámdió lisztet használtam....

    VálaszTörlés
  3. Háát nem túl sűrű :-) Első alkalommal meg is ijedtem, hogyan lesz ebből piskóta... De az alacsonyabb hőfok és a kicsit hosszabb sütési idő megoldotta a dolgot. Milyen lett a a makadámia dióval? Rendes pellet lisztet használtál vagy pedig őrleményt?

    VálaszTörlés
  4. lisztet használtam, de nekem nagyon sűrű lett, nem lett folyós:( lehet sok kókuszlisztet tettem bele?
    az a baj, hogy a mandulára allergiás vagyok,ezért kisérletezem mással. Csak így gondolom nem lettek jók az arányok.

    VálaszTörlés
  5. Ha rendes mag lisztet használsz, akkor több folyadékot és egy picivel több zsiradékot kell használni, mint az őrlemények esetén. Amikor látod, hogy nagyon sűrű, adj hozzá vizet, vagy tejszínt vagy a gyümölcs levét, és valamilyen olajat.

    VálaszTörlés