2013. január 3., csütörtök

Paleo fasírtgolyók svéd gombasalátával



Ez is a szilveszteri menünk része volt... :)

Hozzávalók:


  • 1/2 kg bármilyen darált hús - én pulykát használtam
  • 1 egész tojás
  • 1-2 marék őrölt mandula
  • őrölt bors
  • majoranna
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj vagy vaj a sütéshez

A húshoz hozzáadjuk az összes hozzávalót fűszerekkel együtt, majd egészen kicsi golyókat formálunk és forró olajban, sűrűn forgatva szép pirosra sütjük.

A mártás:


  • 1/2 kg gomba
  • 4-5 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csapott kiskanál csemege pirospaprika
  • 1-2 babérlevél
  • 1 kisdoboz paradicsompüré (nekem épp nem volt itthon, így a házi paradicsomléből tettem bele)
  • bors
  • 1 kiskanál xilit
  • 1 kiskanál citromlé


A gombát mosás után cikkekre vágjuk, a hagymát apróra szeleteljük. A hagymát olívaolajon megdínszteljük, hozzáadjuk a pirospaprikát, majd a gombát. Fűszerezzük sóval, borssal, beletesszük a babérlevelet, paradicsomlevet. Addig főzzük, amíg a gomba leve el nem párolog és amíg nem kezd sűrűsödni. Akkor adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet. Hűtve tálaljuk!

2 megjegyzés:

  1. Itt északon sütőben sütjük a fasírtot (mostanában már én is).Egy tepsibe berakjuk a gombócokat (úgy, hogy érintsék egymást, de ne nyomódjanak meg), megkenjük pl. kókuszolajjal, hogy a teteje ne száradjon meg. 200 fokon alufóliával lefedve, majd 10 percig 250 fokon alufólia nélkül sütjük. Így még egyszerűbb a sütés és jó puha marad a fasírt :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy ideje már mi is úgy sütjük! Kevésbé szívja meg magát a fasírt a zsiradékkel...

      Törlés