2017. augusztus 17., csütörtök

Lassabb anyagcsere 40 felett...
Számtalanszor olvastam cikkeket arról, hogy negyven felett lelassul az anyagcsere és könnyebben rakódnak a kilók, de valahogy olyan távolinak gondoltam ezt a problémát, valahogy azt gondoltam, engem nem érinthet a dolog... Minden nap sportolok, mostanság még paleo édességet sem fogyasztok, odafigyelek, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt egyek, de az elmúlt hetekben mindig kicsit többet mutatott a mérleg. Amikor kifejezetten zöldségesen táplálkoztam, még akkor is másnap néhány tíz dekával többet mutatott a mérleg?!?!? Mit vonjak meg még magamtól 😨?

Akkor szigorítsunk :)


  • Azt tudjuk, hogy amennyi kalóriát elfogyasztunk, annyit el is kell égetni, különben rakodik... 

Hihetetlenül könnyű meghízni, hiszen ha napi csupán 100 kalóriával fogyasztunk többet a kelleténél, egy év alatt akár 4-5 kilót is felszedhetünk!!! Az a 100 plusz nem is lenne olyan sok, ha kicsit többet mozognánk - mondja ezt a szakirodalom, de én napi szinten minimum 60 percet mozgok, ha csak lehet gyalogolok a városban, a kutyát is kiviszem sétálni... Ennél többet ?!? 😄 
Ha valaki nem tud eljutni edzőterembe, az otthon is tornázhat, vagy (bár ezt nagyon nehéz megvalósítani) elmehet futni, miután a család lefeküdt, vagy esetleg mielőtt még a család felébred... Egyik ismerősöm azt vezette be, hogy minden alkalommal, ha az emeletre fel kell mennie, akkor kétszer megy fel-le a lépcsőn, hogy azzal is becsempésszen "taposó" gyakorlatot. Egy másik ismerős pedig mindig megcsinál 5-10 fekvőtámaszt, ha bemegy a fürdőszobába, vagy van aki filmnézés közben szobabiciklizik vagy hasizmozik... Kreatívnak és nagyon következetesnek kell lenni, az biztos!
Sajnos azonban az öregedéssel az izomtömeg csökken, és helyére zsír kerül és az aerobikedzés ezúttal már nem elég.
A titok az izomtömeg növelésében rejlik, és nem a koplalásban, kalóriamegvonásban. Szóval elő azokkal a súlyzókkal és fokozatosan építsük fel mindegyik izomcsoportot, hogy szövetségeseinkké váljanak a fogyókúrában.Minél nagyobb az izomtömegünk, annál hatékonyabban tudja az anyagcserénk elégetni a kalóriát.  • Kisebb adagokat kell egyszerre fogyasztani. 

Azt vezettem be, hogy magamnak szándékosan kisebb tányérba szedem az ételt, hogy úgy tűnjön, hogy Húúú, de tele a tálkám :) Többször kell(ene) kisebb adagokat enni, így ráadásul a vércukorszintet is könnyebb stabilan tartani, amivel elkerülhető fáradtság és kimerültség érzet. 
40 év felett a nassolás hatványozottabban meglátszik külsőnkön, úgyhogy azt próbáljuk elsőként kiiktatni - a nasi általában sok száz felesleges kalória, ráadásul a nassolni való általában nem sárgarépa vagy uborka szokott lenni :):):)
Az édességet - ha már nagyon kell - célszerű inkább a délelőtt folyamán enni, akkor még nagy eséllyel le is dolgozzuk estig.
Amikor bevásárolunk, akkor arra figyeljünk, hogy a kosarunkban inkább friss zöldség és gyümölcs legyen, mint készétel vagy tésztaféle. Magamon tapasztalom, hogy mennyivel nehezebb úgy kajálni, hogy nem fogyasztok tésztafélét - nincs, amit pikk-pakk gyorsan bekapok, hanem készíteni kell... Mostanában azt vezettem be, hogy hatalmas adag zöldségleveseket főzök le, amikből többször ehetek a nap folyamán, hiszen tészta és habarás nélkül készítem őket, friss alapanyagokból.
Hogy milyen italokat fogyasztunk, az is sokat számít - legjobb a tiszta víz, de ha már gyümölcslevek vagy üdítők, legalább cukor ne legyen bennük, mert már csupán ezzel egy rakás kalóriát spórolunk meg!!!
Azt olvastam valahol, hogy mindig, amikor ránk tör a rágcsálhatnék, előbb igyunk meg egy-két pohár vizet, várjunk egy kicsit, majd tegyük fel magunknak a kérdést: tényleg éhes vagyok? Talán kisomfordálunk a konyhából...

A szakértők egy dologban egyetértenek: este 9 óra után bármi, amit megeszünk, egyenesen a csípőnkre és a hasunkra rakódik. S ezt meg is értem, csakhát mire nálunk mindenki a családban végez a munkával, mire a gyerekek megjönnek az edzésről és mire elkészül a vacsi, általában fél kilenc - kilenc szokott lenni... Nem egyszerű, de észnél kell lenni...Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése