2018. október 25., csütörtök

Gazdag karfiol főzelék




Hatalmas adagot készítettem - két egész karfiolból, hogy sokáig kitartson :) Nagyon szeretem a karfiolt, annak minden formájában: krémlevesként, pároltan, panírozva, rántottába, pürésítve, fasírtban, stb. Ez egy nagyon ízletes, finom főzelék lett!

Hozzávalók:

  • 2 egész fej karfiol
  • 2 sárgarépa, megtisztítva, felkarikázva
  • 2 marék felkockázott zellergumó
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • bors
  • adalékmentes ételízesítő
  • olívaolaj
  • 2 evőkanál vaj (hidegen mérve)
  • nagyon sok reszelt parmezán - 20 dkg minimum
  • pirított bacon
  • felkarikázott zöldhagyma

A karfiolt egy nagy edényben sós vízben feltesszük főni.
A bacont megpirítjuk, szép barnára (ez majd csak a tálaláskor kell az újhagymával együtt).
A hagymát, sárgarépát és a zellert olívaolajon megpirítjuk és amikor már félig megpuhult, hozzáadjuk a fokhagymát is, vigyázva, nehogy megégjen. Sózzuk és borsozzuk.
Amikor a karfiol puha, öntsük le róla a vizet (egy pohárnyit tegyünk félre belőle), adjuk hozzá a pirított zöldségeket, a vajat, öntsünk hozzá jócskán parmezánt, fűszerezzük sóval, borssal és ételízesítővel, ha kell adjunk hozzá a félretett vízből. Botmixerrel pürésítsük - nem kell teljesen krémesre mixerelni, jobb ha egy kicsit darabos.
Isteni!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése