2015. február 7., szombat

Paleo márvány kuglóf




Tizenéves koromban imádtam sütni, és lenyűgözött a kuglóf-forma, elég sokszor próbálkoztam is a klasszikus kuglóf sütésével. Sajnos anno a tészta sokszor nyers maradt a közepén, vagy pedig nem sikerült épségben kiszedni a tésztát a formából... Ezúttal szilikon tepsiben sütöttem, igaz, hogy nem is kuglóf formában :) :) :)  Ez most nagyon jól sikerült - mutatós is volt és finom is!



Hozzávalók:

  • 2 banán
  • 2 db tojàs
  • (egy kiskanál útifűmaghéj) - szerintem enélkül is működik a dolog
  • csipet só
  • csapott kiskanál sütőpor
  • 1 kiskanál vanília esszencia
  • 1 púpos evőkanál kókuszreszelék, őrölve
  • 2 púpos evőkanál őrölt zabpehely
  • 1-2 evőkanál eritrit
Fahéjas-csokis márvány:
  • 1 evőkanál cukormentes kakaó
  • 2 evőkanál vaj - hidegen mérve
  • 1 kiskanál fahéj
  • 1 evőkanál eritrit



A sütőt 180 fokra felmelegítjük.
A tésztához turmixban összedolgozzuk a 2 banánt a 2 db tojással, csipet sóval, sütőporral, eritrittel és a vanília esszenciával.
Átöntjük a masszát egy tálba és hozzáadjuk az őrölt kókuszt és zabpelyhet. A tésztát formába öntjük. Én most egy szilikon téglalap formában öntöttem.
Ezután a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk az eritritet, fahéjat és a kakaót. Csomómentesre keverjük és középen ráöntjük a banános masszára, majd egy késsel a felszínbe belekevergetünk, hogy márványos legyen.
Addig sütjük, amíg a közepe is át nem sül. Az időt sajnos nem néztem, meddig készült, villával ellenőrizgettem, amikor már sütőn kívülről jónak tűnt.








7 megjegyzés:

  1. Itt megint az lenne a kérdésem hogy a zabpelyhet mivel válthatnám ki?( Gluténérzékenyek vagyunk...sajna.Tudom hogy létezik gluténmentesben is de mivel még vitatkoznak rajta hogy ez tényleg gluténmentes-e, így nem merem bevállalni és nem is szeretném.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mandula liszttel kiválthatod és szerintem még finomabb lesz az íze...

      Törlés
    2. Megcsináltam, Isteni finom lett! Mandula liszt nem volt itthon,hanem darált mandula ami visszamaradt a tej készítése miatt. Ezt tettem bele és így is sikerült!:-) Hozzá készítettem az Általad írt Bruttál finom csokipudingot, és ezzel meg leöntöttem fogyasztás előtt. Valami bruttál finom lett tényleg. A férjem azt mondta keveset is csináltam, nagyon ízlett neki, nekem is, szóval legközelebb szerintem 3x annyit kell készítenem...Köszönöm szépen a recepteket és a választ.

      Törlés
    3. vettem egy szűrőt tartállyal (márkát nemtudom írhatom-e, de ha igen megírom) 1 marék áztatott mandula bele kis méz, kb. fél liter szobahőmérsékletű ásványvíz, vagy tisztított víz (ha több se baj, ha kevesebb még töményebb lesz a tej),
      turmixolni, eközben a szűrőn hitelen átszűrődik a mandula, és kb. 1 perc alatt finom házi mandulatejem lett. hűtőben 2 napig eláll.
      de hogy még töményebb tejízt kapjak, kb. 1 evőkanál aranylenmagot szórok bele a mandula mellé, mielőtt turmixolok.

      Törlés
  2. Tessék abbahagyni az ilyen receptek legyártását! Neeem, nem tesz jót a kis lelkemnek amikor tökegyedül betolok belőle egy teljes sütetet...Fél adagot csináltam, mert volt egy félig holt banán. Kis tortelett formában sütöttem,mert más formába kevés volt a tészta, lett belőle három. Nos a gyerekek sose tudták meg, hogy volt süti... A kicsi aludt, a nagy oviban volt, de a kis okos kereste az illat okát! Ma megint megsütöm, de nagyobb adagban 😀Maradok a mini formánál. Így 10 perc alatt készre sült és olyan, mint a legfinomabb kakaós csiga! Köszönöm!

    VálaszTörlés