2018. május 29., kedd

Anyu hajdinás kenyere







Annyira imádom anyukámban, hogy vagányan kipróbál paleo és reform recepteket: hall valamit a tévében, vagy olvas az újságban, ő elkészíti nekem. Ha pedig egy recept nagyon jó, de nem paleo, hihetetlen kreativitással átalakítja, csak hogy én is ehessem!!! Köszönöm!!!
Ezt a receptet a tévében hallotta, de kicsit átalakította azokra a hozzávalókra, amik neki otthon voltak. Egyébként a műsorban ezt a tésztát Szépségkenyérnek nevezték el! :)

Hozzávalók:


  • 12 evőkanál mandula liszt (vagy teljes őrlésű liszt - de így már nem paleo :))
  • 6 evőkanál hajdina liszt
  • 2 evőkanál szezámmag
  • 2 evőkanál chia mag
  • 2 evőkanál lenmag
  • 1/2 citrom leve
  • 1 sütőpor
  • 4.5 dl szobahőmérsékletű víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál napraforgómag
  • 1 kiskanál só
  • 1 kiskanál nyílgyökérliszt
Minden hozzávalót alaposan összekeverünk. Ez egy nyúlós, ragacsos egyveleg lesz, amit egész éjszakára félreteszünk lefedve, állni. 
Reggel egy kiolajozott tepsibe kanalazzuk, ellapítgatjuk és 190 fokon sütjük. Anyu addig sütötte, amíg a tészta széle elvált a tepsitől. Az alja pirosasra sült, a teteje, ahogyan anyu mondta: "Seszínű" maradt :)



Én az enyémet ma este fogom bekeverni, és arról is teszek fel képet. A mostani fotók anyukám kenyeréről készültek! Köszi azokat is!


A hajdina

A hajdináról eddig azt hittem nem paleo, így utánaolvastam a PaleoVital oldalán. A hajdina a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik, a hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztják. Termesztése és fogyasztása nálunk mindig kis mértékű volt, ennek oka valószínűleg a hajdina viszonylag alacsony terméshozama és nehéz hántolhatósága.
A hajdina jellemző tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz. Pozitívuma, hogy gluténmentes! …” (Wikipédia)Hiába keserűfűféle, és nem gabona, ha ilyen sok a keményítő benne, nem paleo étel, maximum kompromisszumként néha fogyasztható.
 " A keserűfűfélékről mindig azt olvastam, hogy áztatás után nyugodtan fogyaszthatóak. Miután nem gabona – miért is ne ehetnénk. A fentiekben olvasható, hogy nagy a keményítő tartalma. A keményítő tartalom ellen a hazai low carb irányzat szól. A keményítők mértékkel való fogyasztása egyáltalán nem haszontalan dolog." (Forrás: PaleoVital)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése