2018. március 19., hétfő

Török bulgur saláta - Kisir





Nem paleo, de reform 😊 (ha paleosan szeretnénk elkészíteni, használunk quinoát)... Bulghur, burghul néven is találkozhatunk vele a világban. Fogyasztják Dél-Európában, az arab országokban és Indiában is. Az emberiség régi tápláléka, archeológusok a közelmúltban 8000 éves bulgurt találtak egy bolgár ásatáson (akár paleo is lehetne :):):))  A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz. Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van. B-vitamin és vas is van benne jócskán, ezért nagyon sok dietetikus javasolja a fogyasztását.


Olyan érdekes, hogy ma három különböző forrásból is szembejött velem a török bulgur saláta recept!!! Ezt jelnek vettem, hogy el kell készítenem... És a jelet azért is vettem, mert tegnapról megmaradt egy (érintetlen) adag főtt bulgur! Márpedig Gabesz megmondta: Nincs pazarlás! Amíg nem szőrös a kaja, nem dobjuk ki! 😀😀😀😀😀 
Nagyon tetszett mindenkinek a saláta, és még néhányszor biztosan el fogom készíteni!!!

Hozzávalók:

  • 1,5 dl bulgur, 3 dl sós vízben megfőzve
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 100 gr sűrített paradicsom
  • 3 evőkanál citromlé
  • 2 közepes méretű paradicsom, apróra felkockázva
  • 1/2 sárga kaliforniai paprika, apróra felkokcázva
  • 2 szál újhagyma, felkarikázva
  • 1 marék petrezselyem (az enyém a fagyasztóból...)
  • bors
A bulgurt  megfőzzük, majd félretesszük, hogy teljesen kihűljön.
A bulgurra mindegyik felsorolt hozzávalót rátesszük, alaposan összekeverjük, ellenőrizzük elég sós és borsos e és már fogyasztható is!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése