2019. február 22., péntek

Céklás bulgur




Már vagy egy hónapja ott álltak a céklák a kamrában, szép lassan száradva... A lelkiismeretem nem hagyta, hogy kukába kerüljenek, gondoltam, bármilyen sokkoló színű is lesz az étel, elkészítek egy  céklás bulgurt. Legfeljebb én eszem meg, ha a többiek ódzkodnak majd... De finom lett és ízlett is majdnem mindenkinek :)

Hozzávalók:

  • 6 db közepes méretű cékla, egészben
  • balzsamecet
  • 2 dl-es pohárnyi bulgur
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 liter forró víz, adalékmentes ételízesítővel elkeverve vagy zöldség alaplé
  • vaj
  • bors
  • olívaolaj
A sütőt 170 fokra előmelegítjük.
A céklákat egyenként alufóliába csomagoljuk, majd egy tepsire helyezve betesszük másfél órára sülni. Érdemes olyankor készíteni, amikor mást is sütünk és becsempészhetjük a céklákat az éppen sülő kaja mellé egy kis fémedényben. Gazdaságosabb.

Közben a hagymát olívaolajon üvegesre pirítjuk, majd ráöntjük a bulgurt és mindjárt rálöttyintjük a bort is. Amikor a bort felszívta és sistereg, kezdjük rá adagolni az alaplevet, merőkanalanként. Addig folytassuk, amíg a bulgur teljesen meg nem fő. Pont úgy, mint amikor rizottót készítünk.

A 90 perc letelte után, kibontjuk a céklákat és villára szúrva, egész könnyen lehúzható a héja. Turmixoljuk le, sózzuk és adjunk hozzá egy kiskanál balzsamecetet, majd öntsük a főtt bulgurra. Dobjunk rá három-négy kis darab vajat, keverjük el, hogy felolvadjon és ellenőrizzük, hogy elég fűszeres e. 
Morzsolt fetával és dióval az igazi :)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése