2018. január 13., szombat

A zöldbanán lisztről...





Sok újdonság jelent meg a natúr ás paleo boltokban, sok esetben csak kapkodom a fejem, hogy mi mire való, mi mivel társítható - földimandula liszt, zöldbanán liszt, banánrost, tápióka liszt, stb... A kínálat bőséges, Magyarországon igazán nem panaszkodhatunk - mindenki megtalálja azokat az alapanyagokat, amikre a speciális diétákhoz, étrendekhez szüksége van (cukorbeteg diéta, vércsoport diéta, Atkins diéta, tejcukor érzékeny diéta, paleo étrend). Nyugaton nem láttam ennyire változatos és minden igényt kielégítő termékpalettát!
Legutóbb zöldbanán lisztet vettem és ma dolgoztam vele először :) Kis krékereket készítettem belőle és nagyon finom!

zöld banánból készült liszttel tetszőlegesen helyettesíthetünk bármilyen lisztet, egyáltalán nincsen banán íze és egy olyan rezisztens keményítőt tartalmaz, amely szervezetünkben rostként viselkedik. Emiatt vércukorszintünket is a megfelelő értéken tartja és tovább érezhetjük magunkat tőle teltebbnek, jóllakottabbnak. És van még egy jó hír! Mivel a rezisztens keményítőt a test nem tudja teljesen elnyelni, ezért az ezzel készült ételekből kevesebb kalóriát nyerhetünk ki.
A banánhoz hasonlóan a banánlisztnek magas kálium- és magnézium tartalma van, amely szívünk aktivitásának, illetve az idegeinknek és az izomaktivitásunknak tesz jót. 

 A búzalisztes receptekkel összehasonlítva a banánlisztből csak háromnegyede kell az előírt mennyiségnek. Ami az ízét illeti, nagyon enyhén diós ízhatást produkál, emiatt smoothie-kba, zabkásákba, bébiételekbe és salátaöntetekbe is előszeretettel használják. Mindemellett a gluténérzékenyek is használhatják és minden receptben kicserélhetik a búzalisztet a banánlisztre.A banánliszt keményítőtípusa és -tartalma is hasznos. A hagyományos kenyérben, tésztafélékben és burgonyában található keményítő hamar feldolgozódik a vékonybélben és így glükózként kerül a vérbe.
A zöldbanán liszttel tetszőlegesen helyettesíthetők más lisztek.
A rezisztens keményítő viszont nem mind a vékonybélben emésztődik meg, így a cukor sokkal lassabban kerül a vérbe, emiatt az inzulinszint sem emelkedik túlzottan. Emiatt vércukorszintünk sem esik le étkezés után olyan gyorsan és emiatt kevésbé leszünk éhesek. Ennek következtében nemcsak az inzulinválaszunk lassul le, hanem fogyókúránkban is segíthet.
Természeténél fogva gluténmentes lisztféle, nagyon jól keverhető más maglisztekkel, gyökér és gumós növények lisztjeivel és ételek sűrítésére is megfelel!
(paleovital.hu)


A www.fitroyale.hu oldalán találtam néhány praktikus tanácsot a zöldbanán liszt használatához:
1. Használjuk önmagában vagy keverjük más maglisztekkel, őrleményekkel!
Ha nem akarjuk, hogy a zöldbanán lisztből készült tésztánk morzsálódjon vagy törékeny legyen, adjunk hozzá az elején egy kevés langyos vizet, majd az összegyúrás után hagyjuk állni egy negyed óráig.
3. A tökéletes állag elérése érdekében használhatunk áztatott chia magot, útifű maghéjat, kókuszzsírt, és több tojást a tésztakészítésnél.
4. A kelt tészta készítése gluténmentes lisztből mindig nagy kihívást jelent. Ha zöldbanán lisztből készítünk kelt tésztát, munkánkat megkönnyíti a gluténmentes sütőpor, az útifűmag héj, a szódabikarbónát, vagy néhány plusz tojásfehérje hozzáadása (lazítja a tésztát, de el is hagyható). Ha nem vagyunk rá érzékenyek, a legkézenfekvőbb megoldás kelt tészta készítésénél az élesztő használata.
5. Ha mégis túl szárazra sikerülnének a zöldbanán lisztből készülő süteményeink, a sütési idő második felében fedjük le fóliával a tepsit.
zöldbanán liszt két esetben nem fogyasztható: ha valaki allergiás a banánra vagy latex érzékeny, mivel pl. a nyírfa pollen keresztallergiát válthat ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése