2018. január 6., szombat

Paleo narancsos kacsamell








Ez elmúlt pár hónapban Gabesz többször is készített nekem Fokhagymás-rozmaringos kacsamellett, de arra gondoltam, szívesen kipróbálnék valami új ízt a kacsához. Mivel sok narancs van itthon, egyértelművé vált, mivel kell kreatívkodnunk. A recept nem a mi érdemünk ugyan, de Gabeszom melózott vele rendesen :) Fördős Zé oldalán találtam ezt a tuti receptet, annyi eltéréssel, hogy mi nem kacsacombot, hanem kacsamellet használtunk, de egyébként lépésről-lépésre követtük az utasításait és el kell mondjam, hogy MENNYEI lett!!! Még Trixinek is ízlett, aki minden szökőévben dícsér meg egy kaját és elmondhatatlanul válogatós!


A konfitált kacsához:
  • 4 kacsamell (Lidl-ben szoktuk venni)
  • só, bors
  • jó sok kacsazsír (mi a Metroban vettük, 25 dkg kis dobozokban és ehhez a mennyiséghez 2 doboznyit használtunk fel, vagyis fél kilót)
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ág friss vagy 1 tk szárított rozmaring
A mázhoz:
  • 1 narancs kifacsart leve
  • 2 tk narancslekvár (házi recept ITT)
  • 1 tk szójaszósz
  • 1 tk balzsamecet
  • só, bors
A salátához:
  • 1-1 marék mandula és tökmag
  • 1 csomag rukkola és vegyes zöld saláta
  • 1 narancs
  • 1 gránátalma
Az öntethez:
  • 1 narancs kifacsart leve
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 3-4 ek olívaolaj

1. A kacsacombok mindkét oldalát alaposan sózzuk, borsozzuk és egy tepsibe fektetjük őket, szorosan egymás mellé. Megolvasztjuk a kacsazsírt (kb. 100 fokra kell hevíteni) és annyit öntünk a combokra, hogy teljesen ellepje őket. Hozzádobjuk a fokhagymákat egészben és a felezett vöröshagymát, több ág rozmaringgal fűszerezzük. Majd mehet is a sütőbe, 90 fokon 3,5 órán át sütjük

2. Elkészítjük a mázat, amihez a narancs levét összeforraljuk a narancslekvárral, szójaszósszal, balzsamecettel, kevés sóval és borssal. 



3. Ha letelt a 3,5 óra, kiszedjük a combokat a zsírból és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megsózzuk még egyszer, majd alaposan lekenjük őket a narancsos mázzal. 

4. 200 fokos sütőben addig sütjük, amíg szépen megpirulnak.

5. A salátához egy száraz serpenyőben lepirítjuk a mandulát és a tökmagot, ezek majd a salátára fognak kerülni. A rukkolát egy nagy tálba szórjuk, a narancsot meghámozzuk, lehártyázzuk majd cikkekre vágva a salátához adjuk, a gránátalma kiütögetett magjaival és a lepirított magokkal együtt.
6.  A dresszinghez egy kis üvegben összerázzuk a hozzávalókat (olívaolaj, narancslé, só, bors), majd a salátára locsoljuk. Tálalásnál az elkészült salátára ültetjük a csodálatosra pirult kacsacombot. 
7. Tipp: a zsírt ki ne dobjátok, tegyétek a hűtőbe és használjátok egész télen akár zsíros kenyérhez, akár főzéshez.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése