2013. február 7., csütörtök

Töltött káposzta







Végre sikerült összehozni egy olyan töltött káposzta variációt, amit a blogban is ismertethetek. Próbálkoztunk csak darált hússal és zöldséggel, tojással keverni a tölteléket, de nagyon vizesnek hatott, nem tetszett az állaga és az íze sem annyira. Viszont most, hogy tettem a töltelékhez őrölt napraforgómagot és őrölt szezámmagot, hihetetlen mennyire megközelítettem vele a hagyományos ízeket :) Nem kicsi a mennyiség, de mi ebből le is fagyasztunk valamennyit, illetve két napig csak ezt eszünk :)

Hozzávalók:


  • 1 kg darált pulykamell
  • 2 hagyma
  • egy csapott evőkanál vegamix
  • fél kiskanál bors
  • 1 pohár őrölt napraforgómag
  • 1 pohár őrölt szezámmag
  • 50 dkg szeletelt savanyúkáposzta
  • 1 fej savanyú káposzta
  • 1-1 kiskanál pirospaprika
  • víz
  • 2 tojás
  • olívaolaj
  • 8-10 szelet füstölt kolbász




A két hagymát megpucoljuk és apró kockákra szeleteljük. A vagdalt savanyúkáposzta átmossuk csapvízzel, hogy egyrészt ne legyen olyan dominánsan vad savanyú káposzta íze  és ne legyen túl sós sem. 
Egy nagyobb edény aljára olívaolajat öntünk és rászórjuk az egyik aprított vöröshagymát, a kolbász szeleteket, illetve az aprított, lecsepegtetett vagdalt savanyú káposztát.
Egy másik edényben összekeverjük a húst a sóval, borssal, vegetával, 1 kiskanál pirospaprikával, az 1 pohár őrölt napraforgómaggal, szintén 1 pohár őrölt szezámmaggal, 2 tojással és alaposan összedolgozzuk. 
Ezután a leveleket megtöltjük kb. maréknyi húsos töltelékkel - ez persze levélméret függő, és szépen egymás mellé rakosgatjuk őket abban az edényben, amelybe a hagymát, káposztát és a kolbászokat előzőleg beletettük.
Amikor készen vagyunk, a szeletelt, lecsepegtetett káposzta másik felével beborítjuk a töltött káposztákat, rászórunk 1 kiskanál pirospaprikát és ezután öntjük le annyi vízzel, hogy épp ellepje a káposztákat. 
Közepes hőfokon főzzük, időnként ellenőrizve, nehogy elforrjon a vize. Mi kicsit kevesebb, mint másfél órát főztük. És, amikor este tízkor kész lett, azonnal ettünk is belőle :):)
De hozzáteszem, hogy ez az alkotás nem jött volna létre, ha Gabesz nem segít - ő keverte és ízesítette a tölteléket. :)
Közben elolvasta, amit írtam, és a következőt üzeni: Hogyne!
 Én csak az őrölt magokat tettem hozzá a töltelékhez, minden mást ő csinált - előkészített mindent, meggyúrta a húst, megtöltötte a káposzteleveleket, ő kóstolgatta és ő felügyelte. Igaz. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése